maandag 14 november 2011

Een trofee voor de hondjes

5 November was een gedenkwaardige dag voor Namibië. Deze dag vierde het Namibische Bijbelgenootschap haar 25 jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan was er een  feestelijke wandeltocht georganiseerd. Het inschrijfgeld was ongeveer €3,- en met de opbrengst van de tocht worden bijbels voor minderbedeelden gesubsidieerd.

Vanwege de zomerse hitte begon de wandeling vroeg deze zaterdagmorgen. Willem stapte dus bijtijds uit de veren om voor half acht bij een plaatselijke school acte de presence te geven. Voor de wandeling begon, hield Namibisch bekendste, en wellicht rijkste, zakenman, de joodse Harold Pupkewitz, een lezing over het belang van de bijbel voor een goede samenleving.  
Na het startschot ging Willem er samen met ruim 1000 wandelaars vandoor. Daaronder bevonden zich ook viervoeters. Ook voor onze hondjes was het een uitgelezen kans om de benen te verzetten. Ze vonden het maar al te leuk, maar waren het hele weekend uitgeteld. Maar ze hadden, evenals Willem, een prachtige trofee op zak: voor hen een lint met een bot eraan gemaakt van kraaltjes.

Bijbel voor elke Namibiër
Het bijbelgenootschap van Namibië heeft zich in de afgelopen 25 jaren goed ontwikkeld. Het stelt bijbels beschikbaar in de belangrijkste Namibische talen zoals Engels, Afrikaans, Otjiherero, Oshikwanyama, Oshidonga, Rukwangali en Damara/Nama. Het is ook een van de weinige Afrikaanse bijbelgenootschappen dat zelfstandig kan draaien.
Momenteel wordt er gewerkt aan diverse nieuwe vertalingen door het Namibische bijbelgenootschap. De nieuwe Damara/Nama bijbel is daar een van. Deze bijbel zal straks zeker gebruikt worden in onze St. Andrews kerk waar de overgrote meerderheid Nama spreekt. Onze GZB collega dr. Gerrit van Steenbergen is namens de wereldwijde bond van bijbelgenootschappen (UBS) de eindverantwoordelijke voor dit proces. Hij komt een paar keer per jaar de vorderingen bekijken en komt dan meestal even gezellig een avondje bij ons op bezoek.
Het bijbelgenootschap wil ter ere van hun 25-jarig bestaan dit jaar 25.000 extra bijbels verspreiden en zijn daarvoor fondsen aan het werven. Ditteke is betrokken bij de verspreiding van een deel van deze bijbels via de projecten van Imago Dei. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten